Kamrás Ria - Legyél objektív és nagyon őszinte!

Az elmúlt hetekben saját SWOT-elemzésem eredményeit osztottam meg, ám ezúttal abban adok egy kis segítséget, hogyan és milyen kérdések segítségével tudod te magad is elkészíteni ezt az igencsak hasznos önismereti tesztet. Építsd tudatosan személyes márkádat SWOT-tal!

Először is gondolj úgy erre az elemzésre, mint egy eszközre, amivel jobban megismerheted önmagad, erősségeid, gyengeséged és a benned rejlő lehetőségeket, veszélyeket. Nincsenek jó vagy rossz válaszok, ám az eredményekből rendkívül sokat tanulhat az ember. A kérdésekre válaszolj őszintén, hiszen csak így kaphatsz reális képet magadról!

Erősségek

  1. Milyen erősségeid vannak? (Ez lehet bármilyen jártasság, képesség, kapcsolati rendszer, műveltség stb.)
  2. Miben vagy jobb, mint mások?
  3. Milyen személyes erőforrásokkal rendelkezel?
  4. Mások (főnök, munkatársak) milyen erősségeket látnak benned?
  5. Mely sikeredre vagy a legbüszkébb?
A kérdésekre próbálj minél objektívebben válaszolni! Az is segít, ha nemcsak saját szemszögedből, hanem külső szemlélőként tekintesz magadra. Ha úgy érzed, semmilyen erősséget nem tudsz felsorolni, írj egy listát a pozitív tulajdonságaidról – valamelyik biztosan az egyik erősséged, ebből pedig már egyszerűbb elindulni. Fontos, hogy erősségeidet a körülötted élő/dolgozó emberekkel kapcsolatban is fel tudd ismerni.

Gyengeségek

  1. Melyek azok a feladatok, amelyeket elkerülsz, mert nem vagy biztos a megoldásukban/kivitelezésükben?
  2. A körülötted élő emberek szerinted mit látnak a gyengeségeidnek?
  3. Teljesen biztos vagy a műveltségedben, képességeidben? Amennyiben nem, melyek a gyenge pontjaid?
  4. Melyek a rossz munkahelyi szokásaid? (Pl. későn érsz be az irodába, szétszórt, esetleg hirtelen haragú vagy, rosszul kezeled a stresszt stb.)
  5. Vannak olyan személyiségjegyek, amelyek akadályoznak a munkádban? (Pl. szeretsz rendszeresen megbeszéléseket tartani/azokon részt venni, ám tömeg előtt mégsem beszélsz jól)
Próbálj meg külső szemlélőként is tekinteni önmagadra, esetleg képzeld magad a munkatársaid helyébe. Vajon ők hogyan látnak téged? Vannak olyan gyengeségeid, amelyeket te nehezebben ismersz fel, de egy kívülállónak mégis feltűnik? Ne félj a válaszoktól, hiszen az a legnagyobb erősség, ha be tudjuk ismerni a gyengeségeinket!

A linkre kattintva olvass tovább és tudd meg, hogyan nézhetsz szembe a benned rejlő lehetőségekkel és veszélyekkel.

Kamrás Ria

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kamrás Ria – Fejleszd magad személyes SWOT-elemzés segítségével!

Kamrás Ria - Nőktől nőknek: Jessica Cox

Kamrás Ria - Nőktől nőknek: Sheryl Sandberg